Biblia
 
Leviták könyve
A tiszta és tisztátalan megkülönböztetése
 
Az Úr a mindennapi életre vonatkozó szabályok mellett a tiszta és a tisztátalan állatokról is szólott Mózesnek és Áronnak.
A szárazföldi állatok közül tiszta minden állat, amelyik hasított körmű, és kérődzik. A teve például tisztátalan, mert kérődzik ugyan, de patája van, nem hasított körmű. A sertés hasított körmű, de nem kérődzik, így az is tisztátalan. A tisztátalan állatokat nem lehet megenni, és nem szabad érinteni
A vízi állatok közül tiszták azok, amelyeknek pikkelyük is, és uszonyuk is van. Ezeket meg lehet enni. Amelyek nem ilyenek, azok tisztátalanok, sem megenni, sem érinteni nem szabad őket.
A madarak közül tisztátalan a keselyű, a sas, a kánya, a varjú, a strucc, a bagoly, a gémek, a gólya, a denevér, a búbos banka.
A szárnyas rovarok közül tisztátalanok azok, amelyek négy lábon másznak. Tiszták azok, amelyeknek van combjuk. Tehát a sáskafélék tiszta, ehető állatok.
Aki tisztátalan állatot érint, az mosakodjon meg, mossa ki a ruháját, de estig így is tisztátalan marad.

 

Tisztátalan a férfi, ha magfolyásban szenved. Aki őt érinti, vagy ruhájához, bútorához ér, az is tisztátalanná válik. Az ilyen ember fürödjön meg, ruháját mossa ki, de estig azért még tisztátalan marad.
A szülő asszony, ha fiút szül, akkor hét napig tisztátalan, ha lányt, akkor két hétig tisztátalan.
Ha havi vérzése van a nőnek, akkor hét napig tisztátalan. Minden, amihez ér, amin ül vagy fekszik, tisztátalanná válik Az is tisztátalan, aki ezekhez a dolgokhoz hozzáér. Annak meg kell mosakodnia, ruháját ki kell mosnia, de estig még tisztátalan marad. ha a nőnek elmúlik a vérzése, várjon még hét napot, majd vigyen két galambot a papnak áldozatul.
A betegségek is tisztátalanságot okoznak. A kopaszság nem tisztátalanság.
Az Úr nyomatékosan figyelmezteti Mózest és Áront a tiszta és a tisztátalan dolgok megkülönböztetésére.
Ha ezt nem teszik, meghalnak.
Kiadás kelte: 20 november, 2011   


 
 
Szerző: Gabi néni  2011.11.21. 15:42 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanarno.blog.hu/api/trackback/id/tr843401201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása