Fitzgerald, Scott:

Az éj fekete trónján

 

A költői cím költőien szép regény élére került Scott Fitzgerald, XX. sz. eleji amerikai író alkotásában. A regényt elolvasva sok jelentést kap a Tender Is the Night. Ugyanis egyszerre válik valósággá a magasság és a mélység, a szenvedély és a közöny, a fény és a sötétség, s  mindez észrevétlenül, szelíden, de kíméletlen következetességgel  behatárolva  a főszereplők életét.

A mű 1934-ben jelent meg, A nagy Gatsby után, mely regényt  Robert Redford és Mia  Farrrow tette híressé 1974-ben. Tervezik e regény filmrevitelét is Matt Damon és Keira Knightley főszereplésével.  S valóban, az eseményes, gyönyörű helyszíneken játszódó sztori filmvászonra kívánkozik.

Fitzgerald saját korának írója, A nagy Gatsby és Az éj szelíd trónján c. mű is a hirtelen meggazdagodott amerikaiak útkereséséről, boldogtalanságáról, ürességéről szól.

A főszereplő Dick Diver, jó nevű, törekvő elmeorvos, aki svájci ösztöndíja során beleszeret betegébe, a skizofrén Nicole-ba. Kezdetben terápiás céllal bonyolódik a lánnyal levelezésbe, annak kezelőorvosa kéri tőle ezt a szívességet. A hullámzó egészséget tükröző levelekből azonban egy tüneményes intellektusú lány személyisége sejlik fel. A beteg és orvosa egyre közelebb kerülnek egymáshoz, bár Dick megpróbálja a kötelező távolságot tartani, a lány úgy tűnik, visszazuhanna az éjszakába, ha Dick visszautasítaná. Mellesleg Dick az amerikai ifjak gyönyörű, egészséges, megejtő modorú, mondhatni ellenállhatatlan példánya. Mindenki bálványozza, humora, kedélyessége mindenütt a társaság kedvencévé avatja. Baby ajánlatától megdöbben: Baby Nicole nővére, és európai szemmel felfoghatatlanul nagy vagyonuk kezelője. Javaslata az, hogy Dick vegye feleségül Nicole-t, így a lány mellett mindig ott lesz kezelőorvosa, cserébe pedig Dick részesül a milliomosok életvitelében. Dicknek van némi morális aggálya, de végül is őszintén szereti a lányt, a lány szempontjából, mint beteg szempontjából feltétlenül előnyös lenne a lépés, beleegyezik hát a lánykérésbe. A lányok apjától, aki egyre inkább az alkohol rabjává lesz, megtudja a szörnyű titkot: az egészséges kislány vérfertőzés áldozata lett, azóta jelentkeznek nála a skizoid tünetek.

Már többéves házasok, Dél-Franciaországban élnek jobbára, házasságuk kiegyensúlyozott, két gyermekük szépen cseperedik, Dick karrierje is a zeniten van, bár inkább csak cikkeivel szerzi hírnevét. Ebbe a nyugalmasnak hitt állapotba cseppen bele az ifjú amerikai színésznő, Rosemary, aki első látásra beleszeret Dickbe. Hamarosan, de jelentős lelkitusa árán Dick megadja magát a lány ostromának, s bár kapcsolatuk fizikai értelemben hamar véget ér, Dick örök sebet kap: Rosemary hiányát élete végéig hurcolja magával. Az érzékeny Nicole nem tud, csak sejt, és gyanúja megbillenti ingatag idegi állapotát: egymást követik a környezet számára megrázó és érthetetlen jelenetek, melyek mindkettőjüket kimerítik.

Dick nem érzékeli, hogy egyre többet iszik, bár a környezetükből kapnak már erre vonatkozó jelzéseket.

Baby, a lélektelen milliomosnő újabb vásárlásba kezd: Dicknek nincs ereje ellentmondania, amikor megvesz neki egy fél svájci elmegyógyintézetet, azzal az elképzeléssel, hogy Nicole így mindig biztonságban érezheti magát. Dick gyöngéd szeretettel és szakértelemmel kezeli felesége meg-megújuló rohamait, saját kimerültségét azonban nem veszi észre. Az alkohol nagyon jól elkendőzi azt. Aztán egy ponttól kettőjük sorsa ellentétes irányba indul: Nicole rohamai ritkulnak Dick személyiségének, szakértelmének, áldozatvállalásának köszönhetően, Dick meg kezd egyre lejjebb csúszni, elsősorban az alkohol, másodsorban az ebből következő kudarcok miatt. Rosmaryvel való véletlen találkozása, egy csúnya verekedésbe való keveredése megrendíti őt saját helyzetét illetően. Egyre több ital-okozta szégyenletes botrány provokálója lesz, míg végül szembesülnie kell a ténnyel: kiitta magát az úri társaságból. Nicole az egyetlen, aki a régi fényében látja őt, s hajlandó lenne egy közös öngyilkosságra, melyet azonban egy véletlen miatt nem tudnak végbevinni.

A család régi barátja, a sármos Tommy felbukkanása Nicole-ban egészséges vágyakat ébreszt: flörtöl Tommyval, majd viszonyt kezd vele.  Dick és ő annyira összeforrtak mintegy tízéves házasságuk alatt, hogy Dick rögtön megérzi a bajt. - Ne szólj semmit!- mondja a feleségének. Komikus helyzetben történik meg a végleges szakításuk: félig borotválva, félig levágott hajjal ülnek mindketten a fodrásznál, amikor Tommy megkéri a férjétől Nicole kezét.

Nem volt nagy hercehurca, amilyen engedelmesen lépegetett fel Dick a trónra, éppolyan engedelmesen lépegetett le róla: visszautazott Amerikába, volt felesége és gyerekei egyre kisebb és kisebb városok orvosaként hallottak róla. „A többi néma csend…”

 

 

 

Szerző: Gabi néni  2011.01.07. 08:17 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanarno.blog.hu/api/trackback/id/tr492566722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása