Biblia
Józsué könyve
 
Mózes 120 évesen közeledni érezte halálát. Visszaemlékezett az Úr szavára: nem lépheti át az Ígéret földjét, már pedig nagyon közel jártak. Szolgáját, Józsuét bízta meg, hogy Izrael népét tovább vezesse. Józsuénak álmában látomása volt: az Úr angyala szólt hozzá: rábízta a szövetség könyvét azzal a paranccsal, hogy annak szellemében kell élnie Izrael népének. Már csak háromnapi járóföldre voltak a Jordántól, amelyen át kellett kelniük. Az angyal biztosította Józsuét, hogy az úr Izrael népének adja a földet, népeit legyőzik, s mindenben velük lesz az Isten.
Józsué szólt népéhez, és elmondta az Úr szavait. Az emberek biztosították őt együttműködésükről. Mint Mózest, úgy követik Józsuét is-ígérték.
Először át kellett kelniük a Jordánon. A frigyládát hordozó papok előtt a Jordán vize visszahúzódott. Száraz lábbal keltek át rajta, majd miután mindannyian a túlsó parton voltak, a folyó medre ismét megtelt vízzel.
Hamarosan Jerikó falai alá érkeztek. Két hírszerzőt küldött a városba Józsué, akiket egy Rácháb nevű rossz hírű nő fogadott be. Jerikó királya megneszelte, hogy idegenek érkeztek a városba, és embereket küldött a keresésükre. Rácháb megmentette a két hírszerzőt, mert már tudott arról, hogy Isten Izrael népével van. Kötelet adott nekik, amin le tudtak ereszkedni, és el tudtak menekülni üldözőik elől. Okos tanáccsal látta el őket, hogy hol rejtőzzenek, amíg veszélyes leselkedik rájuk. Így sikerült is életben maradniuk a katonák kitartó keresése ellenére is.
Józsué pedig hozzálátott a város bevételéhez, bízva az isteni segítségben. Mindenben követte az angyal utasítását. Ezért Józsué emberei hét napon keresztül körbe-körbe járták a várost a frigyládával. Hét harsonás követte a vonulókat, akik egyfolytában fújták harsonájukat. A hetedik napon Józsué azt parancsolta, hogy bár eddig csendben voltak, jeladásra hatalmas csatakiáltást hallassanak. Erre a hangra omlottak le Jerikó falai: a város be volt véve. A bent élőkkel leszámoltak, kivéve a Rácháb házában lakókat: Ráchábnak, ott lakó rokonainak és természetesen a két hírszerzőnek meghagyták az életét.
Józsué szörnyű átkot mondott arra, aki a várost újra építi.
Szerző: Gabi néni  2011.11.21. 15:24 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanarno.blog.hu/api/trackback/id/tr823401153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása