C. G. Jung:

 

A lélektani típusok általános leírása

 

Az extravertált típus

 

 

Két alaptípust különböztet meg Jung, ismert nevükön az exravertált és introvertált típust.( Jung a szó extravertált változatát használja). A környezetünkben élő emberek között jól megkülönböztethető e két típus: legszembeötlőbb az extravertáltak kifelé forduló sajátossága, ill. irányultsága, az introvertált embereknek pedig befelé, azaz önmaguk felé fordulása, azaz kiindulási pontjuk minden esetben a szubjektum.

E lelki beállítottságok mögött a szubjektumnak az objektív világhoz való kétféle viszonyulása van.

 Az extravertált egyén önmagát a külvilághoz képest határozza meg, igyekezete a külvilághoz való alkalmazkodásra irányul, ellentétben az introvertálttal, aki önmagához viszonyít, a külső körülményekhez nem igazodik, hanem önmagához igazítja azokat. A két lelki beállítottság nem tudatos, bizonyítja ezt az azonos családban nevelkedő gyermekek, még inkább ikrek különböző beállítottsága. A tudattalannak van nagy szerepe abban, hogy mely típus jellegzetes vonásaival bírunk.

Jung felfedi a tudattalan működési mechanizmusát e tekintetben. Miután az extravertált típusú ember minduntalan annak a veszélynek van kitéve, hogy az objektum felé való erőteljes irányultsága miatt szubjektuma egyre inkább háttérbe szorul, mintegy beleolvad abba. Az extravertált elnyomott tudata a tudattalanban infantilis, ösztönjelleggel bír, karaktere önző. A tudattalan és a tudat energiái egyfajta pszichikus egyensúlyra törekednek, szerencsés esetben. Ha az egyensúly megbillen, pszichés katasztrófa következik be. Szerencsétlen esetben a tudattalan ellenhatás az ő primitív, önző, infantilis jellegével képes meg is bénítani a tudatos működést, mely kábítószer függőséghez, alkoholizmushoz, végső esetben öngyilkossághoz vezethet.

A habitus jellege soha nem jelenti a tiszta extra- ill. introverziót, a domináns reakciók volta dönti el, hogy az egyén mely típusba sorolható.

Jung írásának további részében azt vizsgálja, hogy az egyes pszichés funkciók milyen különbségeket mutatnak a két alaptípus esetében. Ennek alapján további altípusokat nevez meg.

Gondolkodás: az extravertált gondolkodás mindig a tényekből indul ki, nem hagy teret a szubjektív gondolatoknak. A gondolkodás tárgya kifelé irányuló.

Extravertált gondolkodó típusú az az ember, aki életének problémáit elsősorban gondolati, intellektuális úton oldja meg. Az e típusba tartozók érzelmeiket háttérbe szorítják, mely érzelmek a tudattalanba szorulva egyre „komiszabbul és rejtetettebben „ folytatják a tudatos gondolkodás befolyásolását.

Az ilyen típusú gondolkodó alkotó jellegű, szintetizáló. Rombol is, de mindig létrehoz a lerombolt helyett új értéket.

Az érzés: Az extravertált ember érzéseinek elképzelése azért nehéz a nem ilyen típusú ember számára, mert az független a szubjektumtól. Az érzést a tárgy határozza meg, szinte teljesen megszabadítva magát a szubjektív faktortól. Nem belső kényszerből mondja valamire, hogy szép vagy jó, de nem is meggyőződése ellenére, hanem mert az adott helyzet, a szokás azt így kívánja. Nem hazudik, amikor dicsér valamit, de véleményalkotásában nem a szubjektív érzés az elsődleges, hanem a külső körülmények. Az extravertált érző típus főleg a női nemre jellemző. Ők azok az asszonyok, akik oly módon éreznek, ahogyan azt a külső körülmények megkívánják. Pl.olyan férjet szeretnek, aki okos, jómódú, gyengéd, rangban hozzájuk illő,

azaz a külső elvárásoknak minden szempontból megfelel.

 

A fent nevezett típusokat (gondolkodó és érző típus) racionális típusoknak nevezi Jung, hiszen az értelmes, véleményalkotó gondolkodás jellemzi e típust. De meg kell említeni ezeknél a típusoknál az elfojtott tudattalan értelmetlen és érthetetlen megnyilvánulásainak gyakran a tudatosnál is meghatározóbb szerepét. Gyakori például az elfojtott érzelmeknek abnormális, primitív élvhajhászásban való megnyilvánulása.

 

Az érzékelés:

Természetesen feltétele a szubjektumon kívül lévő tárgyi világ. Miután az érzékelésnek vannak szubjektív momentumai, ezeket az e típusba tartozó egyén szintén elfojtja, az a tudattalanba kerül. Az élet nagy problémái a fejletlenebb típusnál egy jó ebédre, egy jó italra redukálódnak. Az érzékelésnek, az élvezetnek megteremti a koreográfiáját, törvényszerűségeit. Az intuitív típussal együtt ők lesznek Jung tipológiájában az irracionális típus tagjai, miután döntéseik, magatartásuk alapjául nem az értelmi döntés, hanem az észlelés dominanciája szolgál.

Az introvertált típusról egy következő ismertetésben.

 

 

 

Szerző: Gabi néni  2011.02.22. 09:22 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanarno.blog.hu/api/trackback/id/tr52678936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása