Shakespeare, William:


Macbeth

Fordította: Szabó Lőrinc 


A tragédia a féktelen hatalomvágy pusztító erejét mutatja be Macbeth és Lady Macbeth személyén keresztül. A reális és misztikus jelenetek jól megférnek a tragédiában, a misztikumnak csupán a becsvágy fellángolásában és életben-tartásában van szerepe, egyebekben Macbeth és a Lady személyisége a mozgatója a hátborzongató eseményeknek.
Duncan, skót király az aktuális csata végeztével örömmel hallja, hogy hadvezérei, Macbeth és Banquo mily dicső módon harcoltak. Kiváltképp jólesik hallania Macbeth vitézségéről, hisz ő ölte meg a lázadók vezérét. A király köszönetképpen Glamis és Cowdor thánjává (kb. a grófi címnek felel meg ) teszi őt. Macbethben meghűl a vér, hisz idefelé tartva három boszorkány pont ezeket a címeket jósolta neki. A megrendülést fokozta az, amit a harmadik boszorkány mondott, aki mint királyt köszöntötte Macbethet. De Banquohoz is szóltak a boszorkányok, neki azt jósolták, hogy fiai királyok lesznek.
Duncan, hogy háláját még inkább kifejezze, otthonában látogatja meg Macbethet. Az előre küld egy hírnököt, hogy értesítse a feleségét jó előre a fenséges vendég érkezéséről, és perszea jóslatot is megírta Ladynek levélben. Lady Macbeth agyában azonnal megszületik a terv: a jóslatnak valóra kell válnia, férje király, ő maga pedig királynő lesz minden áron. A megérkező férjjel megosztja tervét: a király két őrét leitatja, a királyt megölik, a gyilkos fegyvert pedig a lerészegedett őrök mellé teszik, akik majd kijózanodva nem tudják magukat megvédeni a gyilkosság vádja alól. A tervet az első éjszaka végrehajtják, Lady tervei szerint Macbeth megöli a királyt. Másnap reggel érkeznek a király fiai, Malcolm és Donalbain, Macbeth úgy tesz, mintha számára is most derülne ki a tragédia. A király két őrét azon nyomban megöli, mintha féktelen indulatában tenné, valamiféle igazságosztó angyalként. Így akadályozza meg azt, hogy az őrök esetleg védjék magukat. A király kísérői közül Lennoxnak gyanús Macbeth viselkedése, főként az őrök lekaszabolása, és szívből örül, amikor megtudja, hogy a király mindkét fia, Malcolm és Donalbain rosszat sejtve elmenekült.
Valóra vált a boszorkányok jóslata: Macbethet választják Duncan halála miatt királynak, hisz eddigi élete, vitézsége, becsületessége, a hazához és a királyhoz való hűsége alapján a nemesek őt tartják a legméltóbbnak erre.
Még meg sem melegedett a trónon Macbeth, amikor újabb akcióba „kell" lépnie: útjában van Banquo, aki ismeri a jóslatot, ezért aztán méltán gyanús neki Macbeth hirtelenjött királysága. S nem hagyja nyugodni Macbethet a jóslat azon mondata sem, hogy Banquo fiai királyok lesznek. Felbérel hát három bérgyilkost, akik Banquo és fia nyomába erednek, s orvul végeznek az apával. A fiúnak, Fleance-nak sikerül elmenekülnie. Nem ez volt a terv, de mint király biztonságban érezhetné magát, senki sem kérhet számon semmit az uralkodótól. Mégsem nyugodt. A lelkiismeretétől nem tud szabadulni. A vacsorán, amit a nemes uraknak adott, látomások gyötrik, minduntalan felbukkan a meggyilkolt Banquo szelleme. A Lady próbálkozik magyarázatot adni férje különös viselkedésére, megpróbálja elhitetni az urakkal, hogy régóta gyötrik már urát efféle látomások, a beiktatási lakoma mégis kudarcba fullad, haza kell küldeni a vendégeket, még mielőtt bárki az urak közül kétségbe vonná az új király ép elméjét.
A kétségbeesett Macbeth új jóslatot kér a boszorkányoktól, akik készségesek, és ezt mondják Macbethnek:
 -Óvakodj Macdufftől
-Nem győzi le Macbethet senki, míg a birnami erdő fel nem megy Dunsinane dombjára (itt áll Macbeth palotája)
-Akit anya szült, nem árthat Macbethnek.
Macbeth megnyugodott, úgy érzi, biztonságban van.
Macduff, nemes úr rosszat sejtve Angliába szökött, búcsú nélkül hagyva el családját. Felesége csak a ténnyel szembesül, árulónak hiszi férjét, pedig Macduff jól tudja, hogy nem csak a saját élete forog veszélyben, de Skóciáé is.
Angliában felkeresi Malcolmot, a megölt Duncan király fiát, aki jogos örököse a trónnak. Rá akarja beszélni Malcolmot a visszatérésre, aki hajlik is erre, hiszen már az angol király és serege segítségével készen áll Skócia visszafoglalására a trónbitorlótól. Malcolm fiatal kora ellenére bölcs ifjú. Próbára teszi Macduffot, önmagát kapzsi, kéjsóvár embernek állítja be. Arra kíváncsi, hogy királynak ilyen tulajdonságokkal megfelelne-e a skót nemeseknek, ill. Macduffnek. Macduff visszakozik, úgy érzi, rossz helyen kopogtatott, ha Skóciának jó királyt keres. Malcolm így győződött meg Macduff tiszta szándékáról és felfedte valódi, szinte hibátlan jellemét.
Siward vezetésével megindulnak az angol hadak Skócia ellen. A legkiválóbb skót nemesek elhagyták már hazájukat, Macbethet nem akarták szolgálni, s a Siward vezette angol seregben harcolnak hazájukért. Az angol sereg fő erőssége Macduff megrendítő hírt kap Rosstól: Macbeth Macduff hátrahagyott családját kiirtatta, házát felgyújtatta. Macduff erejét a harcban a bosszúvágy meg fogja sokszorozni.
Macbeth seregében csak az maradt, akit a zsarnok kényszere marasztalt ott.
 
Mindkét térfélen mozgolódás van, Macbeth dölyfösen várja az összecsapást. Magabiztos, erőt ad neki a boszorkányok jóslata: óvakodnia kell Macdufftől, nem árthat neki az, akit anya szült, végül pedig biztonságban van, amíg a birnami erdő meg nem indul.
Felesége, Lady Macbeth viselkedése azonban többekben megrökönyödést kelt: éjszaka álmában járkál, s felettébb árulkodó dolgokat mond. De az orvos is és udvarhölgy is tehetetlen: elvégre a királynőről van szó. Ilyen viselkedést az orvos még nem látott idáig.
A szembenálló seregben is nagy a készülődés: Macduff hadicselt eszel ki: minden harcos vágjon egy-egy leveles faágat, ezzel álcázzák magukat.
Megtörténik az összecsapás. Egy megdöbbent hírnök közli Macbethtel: megindult a birnami erdő, s jön Dunasinane vára felé. Megrendül Macbeth a jóslat valóra válásától, de még bízik: mindenkit anya szült, nincs hát kitől félnie. De újabb rossz hírt hoznak: meghalt a királyné.
 Macbeth bár vonakodva, de kardot ragad: az első összecsapás a fővezér fiával, az ifjú Siwarddal történik. Magabiztosan mondja a fiúnak: őneki nem árthat senki. S valóban, halálos sebet mér a fiúra. A következő összecsapás Macduff-fel történik. Neki is gőgösen mondja, őt varázs védi, de Macduff hamarosan megingatja önbizalmát. Macduff elmondja, hogy ő  idő előtt jött a világra: anyja hasából vágták ki, tehát nem szülte őt anya. Ekkor érti meg Macbeth a jóslat kétértelműségét, de már tehetetlen. A bosszúvágytól megsokszorozódott erejű Macduff-fel nem bírhat: Macduff rövid küzdelem után felmutatja a zsarnok Macbeth fejét kardja hegyén.
Siward szívében nagyobb a büszkeség, mint a gyász, amikor megtudja, hogy fia homloksebet kapott, bátran, az ellenséggel szembefordulva halt meg.
A tömegben felhangzik a boldog, szívből jövő kiáltás: „Éljen Skócia! Éljen a király! ” És persze éljen Malcolm, Skócia jogos uralkodója, a trón törvényes tulajdonosa, és éljen végre a törvényes rend.

Szerző: Gabi néni  2010.09.08. 22:11 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tanarno.blog.hu/api/trackback/id/tr252281520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása